Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

To οικολογικό κίνημα της Κοζάνης έχασε έναν από τους σκαπανείς του



Ο γιατρός Γιώργος Μπουντιούκος, από τα ιδρυτικά μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, έφυγε από κοντά μας, κλείνοντας μια περίοδο πολύχρονης προσφοράς στους συνανθρώπους του, την πόλη του και την πνευματική ζωή του τόπου.

Το 1987 προχώρησε με άλλους ευαίσθητους πολίτες και επικεφαλής το φίλο και συνάδελφο του Χ. Μπέσα στην ίδρυση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, η οποία χάρη στις προσπάθειες των πρώτων εκείνων σκαπανέων καθιερώθηκε ως μια ξεχωριστή φωνή, ευαίσθητη και δρώσα. Για πρώτη φορά τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ανακύκλωση, η πράσινη ενέργεια, ο καρκινογόνος αμίαντος της ΜΑΒΕ, η ρύπανση και οι ασθένειες από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, οι κίνδυνοι από την τυφλή πρόσδεση στο άρμα του λιγνίτη. Κι όλα αυτά σε εποχές που τα παραπάνω θεωρούνταν «άγνωστες λέξεις» και η οικολογία  φάνταζε «γραφική».


Στις δημοτικές εκλογές του 1990 και 1994 κατέβηκε με τον αυτόνομο Συνδυασμό της Οικολογικής Κίνησης. Ζήσαμε μαζί του, ως συνυποψήφιοι, τις χαρές και τις αγωνίες του νεαρού οικολογικού κινήματος, που έκανε την πρώτη του υπέρβαση και κατάφερε να περάσει την πόρτα του Δημαρχείου, χωρίς να έχει πίσω του κανένα κόμμα.  Ως δημοτικός σύμβουλος ο Γ. Μπουντιούκος εκπροσώπησε τους Οικολόγους για δύο περίπου έτη.

Υπερασπίστηκε επίσης μέσα από τις γραμμές της Οικολογικής Κίνησης την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κοζάνης, τα ελάχιστα διατηρητέα που απέμειναν, τα πέτρινα σπίτια, τα παλιά καλντερίμια.
Συχνός επισκέπτης – και ερασιτέχνης ερευνητής - της Βιβλιοθήκης, σταθερός φίλος των γραμμάτων και των τεχνών, ο Γ. Μπουντιούκος έβαλε και στην πνευματική ζωή του τόπου το δικό του, μικρό λιθαράκι. 
Για τη συμβολή του στην καθημερινή ιατρική υπάρχουν άλλοι αρμοδιότεροι να μιλήσουν.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης το 2004 τίμησε σε σεμνή τελετή τους Χ. Μπέσα και Γ. Μπουντούκο, όταν οι δύο γιατροί ήταν ακόμη εν ζωή.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο θα  καταθέσει στη μνήμη του εκλιπόντος ένα συμβολικό ποσό στο λογαριασμό της Οργάνωσης «Γιατροί χωρίς σύνορα».

Καλό σου ταξίδι, Γιώργο

Λ. Τσικριτζής, Ελ. Τσεβεκίδου  
εκ μέρους της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΚΙΝΗΣΗΣ  ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: