Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΜΙΚΡΟΒΑΛΤΙΝΟΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ



του θρυλικού "Κεραυνού" - Νικολάου Γ. Σταθόπουλου,
οργανωτή του εφεδρικού ΕΛΑΣ Καμβουνίων
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» στις 15 Φλεβάρη1978)
  
 Αμέτρητες θυσίες πρόσφερε ο λαός μας στο βωμό της λευτεριάς στα χρόνια της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης, πολεμώντας γενναία ενάντια στους ξένους καταχτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, για να αποτινάξει από πάνω του το ζυγό της σκλαβιάς που τον βάραινε θανατερά και να χτίσει μια λεύτερη ζωή.
Σοβαρή στον αγώνα αυτό ήταν η συμβολή των κατοίκων του χωριού Μικρόβαλτος του νομού Κοζάνης όπου πολλοί αγωνιστές του λαού θυσίασαν τη ζωή τους για να δουν την Πατρίδα μας λυτρωμένη από τους ξένους καταχτητές,   δημοκρατική και ευτυχισμένη.
Δυο απ' αυτούς ήταν ο Αχιλ­λέας Γιαννόπουλος και ο Αχιλλέας Τζιόνας.
 
Ό Αχιλλέας Γιαννόπουλος γεν­νήθηκε το 1923 στο παραπάνω χω­ριό από φτωχή αγροτική οικογένεια. Από μικρό παιδάκι ξενο­δούλευε, για να μπορέσει να επιζή­σει. Στην περίοδο της φασιστικής κατοχής, πιστός στο πατριωτικό σάλπισμα του ΚΚΕ, πολέμησε τους Γερμανούς φασίστες από τις γραμμές του θρυλικού ΕΛΑΣ, όπου ανα­δείχτηκε σε ομαδάρχη. Ήταν πει­θαρχικός και γενναίος μαχητής. Εκτελούσε πάντα με μεγάλη ευσυ­νειδησία τις αποστολές πού του ανέθεταν.
Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Κούκου Κατερίνης το Σεπτέμβρη του 1944 ενάντια στους Γερμανούς φασίστες.
Υπέροχος αγωνιστής για τη λευ­τεριά του λαού μας, πού κατάγον­ταν από το ίδιο χωριό, ήταν και ο Αχιλλέας Τζιόνας, πού γεννή­θηκε το 1926. Πήρε ενεργό μέρος στο κίνημα της Εθνικής μας Αντί­στασης, πολεμώντας με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές του Χίτλερ, για να φέρει τον πολυπό­θητο λυτρωμό στην Πατρίδα μας και το λαό μας. Μετά την επαίσχυ­ντη και προδοτική Συμφωνία της Βάρκιζας καταδιώχτηκε από τις μοναρχοφασιστικές συμμορίες και α­ναγκάστηκε να βγει αντάρτης στα βουνά, όπου και πολέμησε από τις γραμμές του ΔΣΕ ενάντια στους ξένους ιμπεριαλιστές και το μοναρχοφασισμό. Έπεσε στο Γράμμο τον Αύγουστο του 1949, θερισμένος από ριπή εχθρικού αεροπλάνου.
Στον ένδοξο βωμό της λευτεριάς έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι και οι παρακάτω αείμνηστοι σύντροφοί μας: 1) Νίκος Εύ. Νατσιόπουλος, έπεσε στο Κούτσουρο Βασιλίτσας Ηπείρου το 1948, με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ, ήταν αν­τάρτης του ΔΣΕ από το 1946 2) Βασίλης Γ. Καβουρίδης, έπεσε μαχόμενος στο ύψωμα Μελίσσι Γρεβενών το 1949, 3) Αθανάσιος Χρ. Παλιανόπουλος, σκοτώθηκε στο Μελίσσι Γρεβενών τό 1949, 4) Χαράλαμπος Αν. Παλιανόπουλος, έπεσε στη διάρκεια της ηρωι­κής πορείας, στις 22 Μάρτη στά Κουτσιούπια Πιερίων το 1948, 5) Γιώργος Β. Μπατζιάκας, έπεσε στη    Βασιλίτσα της Ηπείρου τον Αύγουστο του 1948, 6) Θανάσης Ίωαν. Νατσιόπουλος,    σκοτώθηκε στις 12 Γενάρη 1948 στην Κρανιά Δεσκάτης,   στή διάρκεια της ηρωικής   πορείας, 7) Χρήστος Άθαν. Παπαδόπουλος, έπεσε στη μάχη των Γρεβενών στις 19 Σεπτέμβρη του 1947 στα υψώματα Μοναχίτι, 8) Κώστας Τζιόνας, έπεσε στις 23 Αυγούστου 1947 στη μάχη της Κατερίνης, 9) Βαγγέλης Άν. Τζιόνας, χά­θηκε στις εκκαθαριστικές επιχειρή­σεις των Γρεβενών το 1947, 10) Γιώργος Β. Τσίγκος, πιάστηκε   το 1949 από τους μοναρχοφασίστες στα Πιέρια και από τότε αγνοείται η τύχη του, 11) Βασίλης και Θωμάς,  αδέρφια, παιδιά του Γιώργου Μιχαλόπουλου, ο πρώτος έπεσε στη μάχη του Καρπενισιού το 1948 και ό δεύτερος έπεσε το 1947, στις 17 του Μάρτη, στη μάχη Μετσόβου της Ηπείρου.
Οι μορφές τους θα ζουν αθάνατες στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας Πατρίδας και του λαού μας και θα φρονηματίζουν αιώνια τις νέες γενιές που θα ζήσουν στα ιερά χώ­ματα της Ελλάδας μας, που της μέλλεται ένα φωτεινό και ευτυχισμέ­νο μέλλον, όταν ο λαός μας θα είναι νοικοκύρης στον τόπο μας.

Για την αντιγραφή: Γ.Μ. για το -υπό εκτύπωση- 24ο τεύχος της εφημερίδας «Εν Μικροβάλτω…»

Δεν υπάρχουν σχόλια: