η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ των ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ο Α.Δ., μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»

Τον Αντώνη Δημόπουλο είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε ως μέλος και εθελοντή που εργάζονταν για τον ιστοχώρο της διεθνούς Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», στην οποία συμμετέχουν και την οποία στηρίζουν ενεργά οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Η σύλληψη του Αντώνη, την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην περιοχή των Εξαρχείων, την ώρα που κρατώντας βιντεοκαμέρα προσπαθούσε να καλύψει τα γεγονότα για λογαριασμό της διαδικτυακής τηλεόρασης OMNIA.TV, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Δεν είναι η πρώτη φορά φέτος που συλλαμβάνονται μέλη της Πρωτοβουλίας η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι αγωνίζεται με ειρηνικά μέσα, ενώ αντίθετα είναι η πολλοστή φορά που εργαζόμενοι στον έντυπο ή ηλεκτρονικό τύπο αποτελούν στόχο απρόκλητης επίθεσης από αστυνομικές δυνάμεις.
 
Παράλληλα οι αθρόες προληπτικές συλλήψεις πολιτών, ως πρακτική των καιρών έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με οποιοδήποτε έννοια δικαιοσύνης που διέπει τις δημοκρατίες  αφού καταστρατηγούν το Σύνταγμα αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ζητάμε από την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου να αποφύγει πρακτικές που συνάδουν με τα ακροδεξιά μέλη της και ειδικότερα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:
-την άμεση αποφυλάκιση του Αντώνη Δημόπουλου.
-την παύση της στοχοποίησης των μελών της ειρηνικής πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα».
-την απόδοση ευθυνών για κάθε περιστατικό βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος εργαζομένων στον τύπο ή δημοσιογράφων ή και άλλων πολιτών, και την άμεση παραπομπή στη δικαιοσύνη των υπεύθυνων για τον σοβαρό τραυματισμό του Μανώλη Κυπραίου τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα καθώς και πλείστων άλλων πολιτών.

Υπογραμμίζουμε ότι σε έκδοση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης[1], επισημαίνεται ότι η ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη βρίσκεται υπό απειλή. Ας αναλογιστεί λοιπόν εκτός των άλλων, η ελληνική κυβέρνηση εάν με την πρακτική της θα συνεχίσει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση που ντροπιάζει την Ευρώπη και την ιστορία της.


Η Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιωάννα Κοντούλη: 6972400417


[1]  κείμενο της έκδοσης σε ηλεκτρονική μορφή: http://www.coe.int/t/commissioner/Activities/themes/MediaFreedom/MediaLandscape2011.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: