Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Το καραβάνι της αλληλεγγύης πέρασε από την Κοζάνη

Πέρασμα από την Κοζάνη έκανε το πρωί της Παρασκευής το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για την πολύπαθη Παλαιστίνη “Viva Palestina”. Σαρανταπέντε (45) και πλέον ασθενοφόρα αλλά και φορτηγά γεμάτα με ανθρωπιστικό και ιατροοφαρμακευτικό υλικό συνοδεία μελών της εθελοντικής οργάνωσης ξεκίνησαν το ταξίδι τους από την Αγγλία και έθεσαν σαν στόχο διασχίζοντας πολλές χώρες του κόσμου να φτάσουν μέχρι την Παλαιστίνη και να σπάσουν για μια ακόμη φορά τον αποκλεισμό που υφίσταται η Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς.



Η οργάνωση, που αποτελείται από Άγγλους και Παλαιστίνιους δεύτερης γενιάς, καθώς και ακτιβιστές από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό. Την πολυεθνική πομπή υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κίρκος, ενώ τους προσφέρθηκε φαγητό σε ένδειξη φιλοξενίας και αλληλεγγύης. Ο κ. Κίρκος καλωσόρισε την Εθελοντική Οργάνωση “Viva Palestina” και ευχήθηκε καλό δρόμο στο καραβάνι αλληλεγγύης. Ο ίδιος έχει προσωπικά βιώματα, αφού όπως ανέφερε πρόσφατα είχε πάει στην Παλαιστίνη (για πολλοστή φορά), με το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης “Viva Palestina”. Από την πλευρά του ο κ. Μαλούτας επεσήμανε πως «Ο δήμος Κοζάνης έχει δείξει και στο παρελθόν την συμπαράστασή του στον παλαιστινιακό λαό, στην αποκλεισμένη ζώνη της Γάζας. Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να καταδικάσουμε την βάρβαρη ισραηλινή επίθεση που έγινε στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια. Μόλις ενημερώθηκα για την πολυεθνική πομπή που μεταφέρει ανθρωπιστικό υλικό και βοήθεια στην κατεχόμενη Γάζα, προσκάλεσα όλο τον κομβόι για μια σύντομη στάση ώστε να ξεκουραστούν και να τους ευχηθούμε καλό δρόμο».







Παγκόσμια ανθρωπιστική κίνηση



Ο Amer Najiv, επικεφαλής του κομβόι, αναφέρθηκε στην παγκόσμια αυτή ανθρωπιστική κίνηση που τα μέλη της είναι από Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Καναδά, Αμερική, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Μαλαισία, ενώ στη διάρκεια του ταξιδιού τους θα ενωθούν με αποστολές από άλλες περιοχές όπως το Κατάρ και Συρία. Όπως τόνισε: «Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2009, για να σπάσει τον παράνομο αποκλεισμό στην Λωρίδα της Γάζας. Εμπνεύστηκε την δημιουργία της μετά τους 33 βομβαρδισμούς που έγιναν στην Γάζα.



Τους τελευταίους 18 μήνες δουλεύουμε για να σπάσουμε τον αποκλεισμό. Πήραμε την πρωτοβουλία να ηγηθούμε ενός κομβόι που κουβαλά – μεταφέρει φαρμακευτικό υλικό και εξοπλισμό με την ελπίδα να προμηθεύσουμε με το απαραίτητο φαρμακευτικό υλικό και ασθενοφόρα υλικά όλους όσους τα έχουν ανάγκη, αφού οι Ισραηλινοί εμμένουν στην αποκλεισμό της Γάζας».



Από την πλευρά της Nicci Enchmarcl, έτερη επικεφαλής του κομβόι έκανε λόγο για μια από τις «δυσκολότερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεδομένου και του αποκλεισμού που θέτουν οι Αιγύπτιοι στο κομβόι και δεδομένης της επιθυμίας μας για ανθρωπιστική βοήθεια». Παράλληλα προσέθεσε πως «Κάποιες από αυτές τις απαγορεύσεις είναι πολύ δύσκολες και περιμένουμε να έχουμε ένα δύσκολο ταξίδι. Ωστόσο η φιλοξενία που βρίσκουμε στο δρόμο για το ταξίδι μας είναι φανταστική. Αυτό είναι πολύ θετικό να το βιώνουν όλοι όσοι για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αυτό το ταξίδι Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσει να σπάει ο αποκλεισμός στη Γάζα. Έχουμε πάει άλλες τρεις φορές και υπάρχει η ανάγκη να εντείνουμε την πίεση ώστε να σπάσουμε τον αποκλεισμό για μια ακόμη φορά».



Το κομβόι λίγο μετά το μεσημέρι συνέχισε το ταξίδι του για την πολύπαθη Γάζα.

του/της Β.Σ. από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: