Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

κάποιο θα πληρώσουν (ελπίζω αυτοί που φταίνε) για το θάνατο του μικρού Γιαννάκη

Ολοκληρώθηκε, πέντε μήνες μετά, η ΕΔΕ για τον μικρό Γιάννη Μωυσιάδη από την Κοζάνη
Σωρεία λαθών, παραλείψεων και εσφαλμένων ιατρικών χειρισμών στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Βέροιας και Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης, διαπιστώνει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας-Πρόνοιας που ερεύνησε τον θάνατο του μικρού Γιάννη Μωυσιάδη από την Κοζάνη.
Ολοκληρώθηκε πέντε μήνες μετά την εντολή του υπ. Υγείας για διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, καταλογίζοντας σειρά καθυστερήσεων και παραπτωμάτων στους διευθυντές των παιδιατρικών κλινικών των δύο νοσοκομείων και σε νοσηλευτές.
Ο παθολόγος γιατρός - επιθεωρητής ΣΕΥΥΠ κ. Γ. Μαλακώζης, που διενήργησε την ΕΔΕ έστειλε ήδη το πόρισμα στους διοικητές των δύο νοσοκομείων, κ. Ν. Χατζηδημητρίου και Π. Σερίδη, καθώς και στον διοικητή του Ιπποκράτειου κ Γ. Χριστιανόπουλου «προκειμένου να μεριμνήσουν -όπως σημειώνει- στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τις πειθαρχικές διώξεις κατά των δύο διευθυντών των παιδιατρικών κλινικών και των νοσηλευτών», ενώ διαβίβασε τα αποτελέσματα της έκθεσής του και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης από την οποία διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση για ανθρωποκτονία από αμέλεια μετά τη μήνυση που υπέβαλαν οι γονείς του βρέφους.

Το αγοράκι από την Κοζάνη, (13 μηνών), αρχές του περασμένου Μαρτίου εμφάνισε συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρθηκε από τους γονείς του στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου της Βέροιας, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να νοσηλευτεί στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι οποίες λόγω έλλειψης παιδιάτρων δεν λειτουργούν ακόμη και σήμερα. Από το Νοσοκομείο Βέροιας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης και κατόπιν στη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όπου κατέληξε λίγες μέρες αργότερα.

«Θεωρώ ότι έγιναν σημαντικές παραλείψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ. Ν. Βέροιας, διότι δεν εκτιμήθηκε ορθά και έγκαιρα η κατάσταση του βρέφους, δεν εκτιμήθηκαν σωστά οι εργαστηριακοί δείκτες όπως η αυξημένη CRP και η πολυμορφοπυρήνωση, δεν επιχειρήθηκε αιμοληψία από αρτηριακή γραμμή, δεν κλήθηκε αναισθησιολόγος για την ανεύρεση φλεβικής γραμμής, ούτε χειρουργός για την αποκάλυψη φλέβας κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το βρέφος να διακομισθεί χωρίς φλεβική γραμμή και αφυδατωμένο, δεν επιχειρήθηκε έστω και την τελευταία στιγμή η προληπτική χορήγηση αντιβίωσης», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επιθεωρητής Υγείας ο οποίος καταγράφει κατά τη διάρκεια παραμονής του βρέφους στο Νοσοκομείο Βέροιας δέκα παραλείψεις του ιατρικού προσωπικού και τρεις του νοσηλευτικού.

Για το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, στο πόρισμα διαπιστώνεται ότι δεν προχώρησε έγκαιρα στη διακομιδή. Το βρέφος έπρεπε να διακομιστεί άμεσα στη ΜΕΘ Παίδων με υποψία εξελισσόμενης σηπτικής καταπληξίας και «απαιτείτο συνδυασμός αντιβιοτικών για την κάλυψη όλων των πιθανών μικρο-οργανισμών».

Για τη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου όπου διακομίστηκε και εξέπνευσε το βρέφος, η έκθεση ελέγχου καταλήγει ότι «δεν προκύπτουν παραλείψεις ή ευθύνες του ιατρικού προσωπικού».

Τέλος, ο επιθεωρητής Υγείας στο πόρισμά του επισημαίνει προς τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ να μεριμνήσουν άμεσα για την επαναλειτουργία των παιδιατρικών στα δύο νοσοκομεία της Κοζάνης, παρέχοντας πρόσθετα κίνητρα σε γιατρούς προκειμένου να επανδρωθούν.


του Θανάση Τσίγγανα
πηγή: kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: