Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

Επαχθές και πρόχειρο το νέο φορολογικό καθεστώς

οι οικονομικά αδύναμοι κινδυνεύουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δοκιμάσουν και άλλα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, ακόμη και με πρόσχημα τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των κατεχόντων
Μάλιστα, η κυβέρνηση αποκτά επιπλέον το άλλοθι πως η φοροεπιδρομή που σχεδιάζει να εξαπολύσει κατά τη διάρκεια του νέου χρόνου αποτελεί προϊόν... κοινωνικής διαβούλευσης, καθώς αναμένεται να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους για τη φορολογική μεταρρύθμιση περίπου ως ψηφιακές "γλάστρες".
Εκτός όμως από φορομπηχτικό, το νέο καθεστώς αποδεικνύεται και πρόχειρο, όπως πιστοποιούν οι τελευταίες εξελίξεις που απασχόλησαν την τρέχουσα ειδησεογραφία, όπως είναι:
Πρώτον, το ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τώρα ("κατόπιν εορτής") το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις και την αγανάκτηση χιλιάδων πολιτών, με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη και να προαναγγέλλει διορθωτικές κινήσεις μεν, από το 2011 δε...
Δεύτερον, το γεγονός πως "στα τυφλά" μαζεύουν από προχθές, 1 Ιανουαρίου, αποδείξεις αγοράς αγαθών και απόληψης υπηρεσιών εκατομμύρια Έλληνες καταναλωτές, αφού δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί τίποτε επίσημο ως προς το ποιες από αυτές τις αποδείξεις θα αναγνωρίζει η εφορία προς έκπτωση και ποιες όχι, προκειμένου να υποκαταστήσουν το υπό κατάργηση αφορολόγητό τους και να μην ζημιωθούν ακόμη περισσότερο από το νέο φορολογικό καθεστώς.
Βέβαιο είναι πως οι οικονομικά αδύναμοι θα πληρώσουν -όπως όλα δείχνουν- με την ανάληψη ακόμη μεγαλύτερων φορολογικών βαρών μέσα στο 2010 τα δημοσιονομικά αδιέξοδα που προκάλεσε η οικονομική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών και από τα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς επίσης και την τήρηση του προγράμματος σταθερότητας, το οποίο καταρτίζει τύποις μεν η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά δε η Κομισιόν. Τα βάρη αυτά δεν είναι και λίγα: Έρχονται αυξημένοι συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (τους οποίους προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και που θα συρρικνώσουν περαιτέρω την ήδη περιορισμένη αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριών) και κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και 10.500 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες φυσικών προσώπων, έστω και αν αυτή η κατάργηση βαφτίζεται "διατήρηση διά των αποδείξεων", χαράτσια παντός είδους, όπως είναι για παράδειγμα τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας τα οποία έχουν προκαλέσει μια πρωτοφανή αγανάκτηση στους πολίτες, μεγάλη αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα (οι αυξήσεις θα υπερβαίνουν όπως αναμένεται το 10% και θα επιβάλλονται με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή. Οι αυξήσεις αυτές θα συνεπάγονται άνοδο της τιμής των τσιγάρων περί τα 40 λεπτά ανά πακέτο και περίπου κατά 2 ευρώ τη φιάλη στα ποτά) είναι μερικοί μόνο από τους κρίκους μιας μακράς αλυσίδας φορολογικής επιδρομής που θα εξοντώσει τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.
Κοντά σε αυτούς θα προστεθούν και άλλα μέτρα, όπως είναι λ.χ. οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες ενδέχεται να φθάσουν κατά μέσον όρο το 25% με 30%.
Πλέον όλων αυτών, οι οικονομικά αδύναμοι κινδυνεύουν να είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα δοκιμάσουν και άλλα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης, ακόμη και με πρόσχημα τις προκλητικές φοροαπαλλαγές των κατεχόντων.
Μαχαίρι στις απαλλαγές
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση μελετά αυτόν τον καιρό σοβαρά την κατάργηση των περισσοτέρων από τις 980 απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα. Με βάση πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι φοροαπαλλαγές αυτές επιβαρύνουν περίπου με 8 δισ. ευρώ ετησίως τα κρατικά ταμεία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση τις στοχοποιεί για τις αδικίες του φορολογικού συστήματος.
Τα επίσημα στοιχεία όμως δείχνουν ότι οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ κερδίζουν με τις φοροαπαλλαγές αυτές πάνω από 4.000 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι φοροαπαλλαγές τις οποίες απολαμβάνουν τα χαμηλά εισοδήματα και συγκεκριμένα έως τα 20.000 ευρώ περιορίζονται μόλις σε 600 ευρώ κατά μέσον όρο, ποσό όμως που αν αφαιρεθεί από την έκπτωση, θα υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών.
Έτσι, αν το οικονομικό επιτελείο δεν περιοριστεί στο να περικόψει τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν τα υψηλά εισοδήματα όπως εισηγούνται ορισμένοι (αναφέροντας ως όριο τα 60.000 ευρώ) αλλά περιλάβει είτε από την αρχή είτε σε επόμενο στάδιο και τα χαμηλά εισοδήματα, τότε θα εξοντώσει οικονομικά εκατομμύρια νοικοκυριά.
Σημειωτέον δε ότι, με βάση την επεξεργασία των επίσημων στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι δήλωσαν το 2008 ατομικό εισόδημα μικρότερο του συμβατικού ορίου της φτώχειας (6.000 ευρώ).
Το γενικό περίγραμμα των αλλαγών που θα επέλθουν έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου της δημόσιας διαβούλευσης που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο για το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο. Προς το παρόν σοβαρά λαμβάνονται προτάσεις φορέων που έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων (κάτι σαν ένα άτυπο lobbying).
Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν την εφαρμογή ενός ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος σε συνδυασμό με τον γενικευμένο λογιστικό προσδιορισμό όλων -χωρίς εξαίρεση- των εισοδημάτων. Παράλληλα προωθείται και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επαγγελματικών εισοδημάτων που φορολογούνται προνομιακά. Για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες σχεδιάζεται νέα τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές.
Από την άλλη πλευρά, στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης για τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Γενικευμένη η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ
Σοβαρά εξετάζεται επίσης από το οικονομικό επιτελείο η επέκταση της υπαγωγής σε καθεστώς ΦΠΑ σε όλες τις μέχρι σήμερα εξαιρούμενες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως είναι λ.χ. οι γιατροί, οι δικηγόροι ή οι ασφαλιστές. Σχεδόν βεβαία θα πρέπει να θεωρείται η καθιέρωση ταμιακών μηχανών σε όλα τα επαγγέλματα και στο σύνολο της αγοράς.
Πέραν όμως αυτών, αλλαγές θα επέλθουν και στους φόρους επί γονικών παροχών και κληρονομιών, πιθανότατα από τον Μάρτιο, όπως επίσης και η αναδρομική εφαρμογή ρυθμίσεων όπως η νέα φορολογική κλίμακα, τα τεκμήρια διαβίωσης και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ από την ΑΥΓΗ (03/01)


Βέβαια και μεις σα ...σοβαρό ιστολόγιο έχουμε να καταθέσουμε τη δική μας πρόταση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μια πρόταση που (πάμε στοίχημα) είναι ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ από πολλές που έχουν εφαρμοστεί "πάνω μας". Στην πρόταση αυτή μας βοήθησε προσφέροντας κείμενο και φωτό ο PATAXON: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ...ΚΩΛΟΥ
το σκεπτικό είναι απλό:
άμα έχεις εισόδημα τρώς.
άμα τρως πολύ μεγαλωνει ο κώλος.
αμα δεν μπορείς να μετρήσεις το εισοδημα και να το φορολογήσεις τι κάνεις?
μετράς τον κώλο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: