Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Μια πολύ καλή εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στην Κορινθία με αφορμή τα μέτρα για την επιδότηση των μονώσεων σε κατοικίες

Πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο την Τετάρτη 11-2-2009 συνέντευξη τύπου των Οικολόγων Πράσινων Κορινθίας με θέμα: “Επίδομα μόνωσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής”.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρθηκαν στις τεχνικές λύσεις και τα χρηματοδοτικά μέσα που πρέπει να συνοδεύουν μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό τομέα. Αναφέρθηκαν επίσης στη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την ενίσχυση του κλάδου των κατασκευών, καθώς και στις πρωτοβουλίες που μπορούν να πάρουν οι πολίτες και οι δήμοι
Στην εκδήλωση μίλησαν οι πολιτικοί μηχανικοί Α. Αργυρόπουλος από τη θεματική ομάδα ενέργειας και περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων και ο Π. Αλαβέρας από τους Οικολόγoυς Πράσινους Κορινθίας, οι οποίοι τόνισαν τα εξής:
Μία - δύο δεκαετίες πριν επικρατούσε η άποψη (που συχνά διαφημιζόταν): “Και ο παππούς με το φανελάκι!”
Τώρα πια αυτή η νοοτροπία της αδιαφορίας για την κατανάλωση ενέργειας (και τους συνεπακόλουθους ρύπους) τείνει να γίνει εξαίρεση, παρά κανόνας.
Στα καινούργια κτήρια το θέμα της θερμικής μόνωσης είναι σε μεγάλο βαθμό λυμένο, διότι οι σύγχρονοι οικοδομικοί κανονισμοί επιβάλλουν την σωστή θερμική μόνωση των κτιρίων για να δοθεί οικοδομική άδεια, χρειάζεται βέβαια και επίβλεψη για να ενσωματωθούν σωστά τα κατάλληλα υλικά. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων επίσης κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολύ παλαιοί παραδοσιακοί κτίστες εφάρμοζαν βιοκλιματικές αρχές εμπειρικά.
Τι γίνεται όμως με τα κτίρια που έχουν κτισθεί με ελλιπή, ή και καθόλου, μόνωση είτε έχουν πρόβλεψη για καθ’ ύψος επέκταση (πανωσήκωμα) οπότε η πλάκα οροφής δεν έχει την απαιτούμενη θερμική μόνωση;
Όσοι ζουν ή εργάζονται σε τέτοια κτήρια καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι υπάρχουν απλές, δοκιμασμένες και σχετικά οικονομικές εκ των υστέρων λύσεις, εξωτερικής κατά προτίμηση, θερμικής μόνωσης των οροφών και των τοίχων σε υφιστάμενες κατασκευές. Επίσης τα τζάμια μπορούν να αλλάξουν σε διπλά καθώς και τα ενεργειακά συστήματα του κτιρίου να αναβαθμιστούν. Οι λύσεις αυτές βελτιώνουν σημαντικά το περιβάλλον της κατοικίας ή των γραφείων. Αποφεύγονται τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα της χρήσης των κλιματιστικών, τα φαινόμενα εσωτερικής υγρασίας και μούχλας λόγω υδρατμών. Ας μην ξεχνάμε και τον μικρότερο θόρυβο από την μειωμένη λειτουργία του καυστήρα και του κυκλοφορητή.
Επιπρόσθετα, η βελτίωση της βιοκλιματικότητας των κτιρίων δεν χρειάζεται πολύπλοκες επεμβάσεις. Μπορεί να γίνει με απλές και καλαίσθητες τεχνικές σκίασης και αερισμού. Μια κληματαριά σε κατάλληλη θέση, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει θαύματα στην βελτίωση της διαβίωσής μας, καθώς μπορεί να φυτευτεί και σε μπαλκόνια. Σκιάζει το καλοκαίρι με την φυλλωσιά της και αφήνει το φώς να φωτίσει και να θερμάνει την κατοικία μας το χειμώνα.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε με έμφαση την στροφή της πολιτείας, από την βραχυπρόθεσμη πολιτική των επιδομάτων θέρμανσης, στα επιδόματα μόνωσης, ενεργειακής αναβάθμισης και βιοκλιματικής βελτίωσης των κατοικιών που θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην τοπική οικονομία για τους εξής λόγους:
Τοπικές εταιρίες κατασκευών και μονώσεων θα αναπτυχθούν, αν ειδικευτούν σε αυτόν τον κοινωνικά χρήσιμο τομέα.
Οι βιομηχανίες κατασκευής των υλικών αυτών – οι περισσότερες είναι Ελληνικές – θα ωφεληθούν επίσης.
Σε λίγα χρόνια τα οικονομικά οφέλη από την μείωση της κατανάλωσης καυσίμων θέρμανσης και κλιματισμού θα αποδειχθούν τονωτικά για τις τοπικές οικονομίες. Τα χρήματα που θα πήγαιναν για εισαγωγή πετρελαίου π.χ. θα παραμείνουν στους ιδιοκτήτες διαθέσιμα για άλλες χρήσεις. Πετυχαίνουμε έτσι και μια μείωση της φτώχειας.
Μειώνονται οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.
Οι πολίτες αποκτούν μια ανανεωμένη κατοικία πιο ευχάριστη στη διαβίωση.
Μια πόλη με σπίτια που έχουν έλλειμμα μόνωσης είναι και η Κόρινθος, διότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής αυτά κτίστηκαν (προπολεμικά αλλά και μεταπολεμικά) με πρωταρχικό μέλημα την αντισεισμική θωράκιση. Είναι λοιπόν η Κόρινθος κατάλληλη για μια πιλοτική εφαρμογή αυτού του μέτρου. Εχει σημαντική υποδομή με γερά κτίρια που χρειάζονται ποιοτική αναβάθμιση στην μόνωση, στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και στην ενεργειακή τους λειτουργία.
Αν μάλιστα οι εργασίες αναβάθμισης των κατοικιών οργανωθούν σε δημοτικό επίπεδο, το όφελος θα είναι σημαντικό για τους δημότες λόγω οικονομιών κλίμακας. Ο δήμος π.χ. θα μπορούσε να οργανώσει μαζική προμήθεια μονωτικών υλικών σε συνεργασία με τις γειτονιές.
Για να θυμηθούμε και μια κινέζικη παροιμία:
Αντί να ταΐζουμε τον κόσμο «ψάρια» (επίδομα θέρμανσης), ας τον μάθουμε να ψαρεύει αειφορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: