Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας για το ορυχείο της Ποντοκώμης

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 28-01-2009, συζήτησε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το νέο ορυχείο της Ποντοκώμης.Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΔΕΗ ΑΕ, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, εμπαίζουν τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών. Επίκουροι σ' αυτόν τον εμπαιγμό είναι και η πλειοψηφία του ΝΣ, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αλλά και συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε ρόλο εκπροσώπων της επιχείρησης.
Αυτό που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του ΝΣ ήταν η προσπάθεια να αποπροσανατολιστούν οι κάτοικοι της περιοχής και να συγκαλυφθούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, μεταθέτοντας όλο το βάρος σε στελέχη της ΔΕΗ ΑΕ ή στην "κακιά" ΔΕΗ!!!Η πλειοψηφία του ΝΣ δεν καταδίκασε την κυβερνητική πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ζητά από την ΔΕΗ ΑΕ (!!!) να καταστήσει ανενεργή την ΚΥΑ. Τοποθετήθηκε όχι άμεσα αρνητικά αλλά πλαγίως στην νέα ΜΠΕ θεωρώντας ότι είναι αρκετή η επαναβεβαίωση της ομόφωνης απόφασης του ΝΣ του 2007. Η πλειοψηφία του ΝΣ και οι άλλες παρατάξεις απέρριψαν την πρόταση της ΝΑΣ για κάλεσμα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκρίνοντας δικαστικές προσφυγές (που δεν μας βρίσκουν αντίθετους σαν ένα από τα μέτρα αντίδρασης αλλά όχι και το μοναδικό). Και η Μαυροπηγή κέρδισε στα δικαστήρια αλλά ακόμα ταλανίζεται από τα προβλήματα που δημιουργεί το ορυχείο που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια του χωριού.Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που δεν δίστασαν να προτείνουν αύξηση της τιμής της Kwh ώστε να συμπεριλάβει και το τέλος μετεγκατάστασης!!! Με λίγα λόγια να μην πληρώσει η ΔΕΗ ΑΕ, να μην θιχτούν η κερδοφορία και τα μερίσματα των μεγαλομετόχων καπιταλιστών αλλά να μετακυλιστεί το κόστος στον εργαζόμενο λαό!!! Άξιοι!!!Η ΝΑΣ θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για ενιαίο, δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η ΔΕΗ ΑΕ στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και να γίνουν οι μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών με γνώμονα το συμφέρον των κατοίκων και όχι της ΔΕΗ ΑΕ.Η ΝΑΣ καλεί όλους τους φορείς να συστρατευτούν με τη ΣΕΑ και από κοινού να καταδικάσουν αποφασιστικά όλους όσους στο όνομα της "σχέσης συνύπαρξης και συνεργασίας" έδωσαν το δικαίωμα σε ΔΕΗ ΑΕ και κυβέρνηση να ενεργούν με μόνο κριτήριο την κερδοφορία και την αποδοτικότητα των μερισμάτων των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ, να παλέψουν για· Μετεγκαταστάσεις των πληττόμενων οικισμών με πλήρη αποκατάσταση των κατοίκων τους.· Πλήρη αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και αξιοποίησή του με ολοκληρωμένο σχέδιο στο δημόσιο φορέα με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ και το κράτος.· Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων με νέες φιλικότερες για το περιβάλλον.· Ο λιγνίτης να παραμείνει το βασικό καύσιμο για την παραγωγή Η.Ε. που μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλαίσια ενός ενεργειακού κεντρικού σχεδιασμού μπορούν εξασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας.· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, 5.000 προσλήψεις στη ΔΕΗ, με την ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων και την προκήρυξη διαγωνισμού για τις υπόλοιπες κενές οργανικές θέσεις.
Για τη ΝΑΣ

Μητσιάκος Γιάννης
εμείς το "τσιμπήσαμε" από το Kozan.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε,
το πρόβλημα δεν είναι το ποιος θα αναλάβει το κόστος μετεγκατάστασης των χωριών, η ΔΕΗ ή το κράτος. Το πρόβλημα είναι ότι πολιτικοί σαν του λόγου σου ακόμα δεν κατάλαβαν ότι το κάρβουνο είναι ΑΣΥΜΦΟΡΟ μέσο ανάπτυξης. Είνα εργαλείο υπανάπτυξης, φτώχειας και ασθενειών. Ρεαλιστική, πραγματιστική και συμφέρουσα μορφή ανάπτυξης είναι μόνο η πράσινη ανάπτυξη. Δεν είναι πια μόδα είναι ζήτημα επιβίωσης, καιρός να το εμπεδώσουμε όλοι!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΡΩΜΙΑ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ!!!
Αδαής πολίτης

Ανώνυμος είπε...

Δίκιο έχεις "Αδαή Πολίτη" να εκρύγνεσαι,όταν διαβάζεις το απαράδεκτο της ανακοίνωσης: "Ο λιγνίτης να παραμείνει το βασικό καύσιμο για την παραγωγή Η.Ε. που μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλαίσια ενός ενεργειακού κεντρικού σχεδιασμού μπορούν εξασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας"
Δεν άκουσε ο Μ τίποτε για μεταίγνιτική περίοδο, δεν κατάλαβε τίποτε από περιβάλλον, πράσινη ανάπτυξη και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Εξ άλλου δεν ξεριζώνουν αυτούς, άλλοι ξεριζώνονται ... και μάλιστα για δεύτερη φορά ...

Ανώνυμος είπε...

Στο site http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=45098 με άρθρο:
Κοζάνη: αίτημα για νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ο Νομάρχης Κοζάνης λέει:

"Ο νομός Κοζάνης υφίσταται οξύτατα προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα, εναέριας ρύπανσης, αλλά και καταστροφής της επιφάνειας της γης από τις ανασκαφές της ΔΕΗ. Συνολικά μιλάμε για καταστροφή 170.000 στρεμμάτων, επιφάνεια που αντιστοιχεί στη μισή Μάλτα, με αποτέλεσμα η περιοχή να στερείται αγροτικής γης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τόπου", και ζητά την ικανοποίηση των αιτημάτων για μετεγκαταστάσεις οικισμών σε περιοχές όπου η ΔΕΗ αναπτύσσει νέες εξορυκτικές δραστηριότητες.
Οι οικισμοί φταίνε για τη στέρηση αγροτικής γης και δυνατοτήτων ανάπτυξης του τόπου ή τα ορυχεία; Αν όχι γιατί δεν ζητά να φύγει ο φταίχτης (δηλαδή τα ορυχεία) και ζητά να μετεγκατασταθούν οι οικισμοι;

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Έτσι είναι φίλοι μου: Το κομματικό συμφέρον και το χάιδεμα των ΔΕΗτζήδων επιβάλλει το λιγνίτη σαν (άκουσον άκουσον) πλουτοπαραγωγική πηγή του τόπου μας, σαν κύριο καύσιμο της ΔΕΗ. Καλά, αυτό είναι γενικότερο για το ΚΚΕ, που -δυστυχώς - μερικές φορές βρίσκεται σε άλλο κόσμο ή απλώς ...στον κόσμο του. Ξυπνήστε σύντροφοοοοιιιι