Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

WWF: Σας χρειαζόμαστε! (για την Πτολεμαίδα V)

Η έκκλησή μας για υπογραφές βρίσκεται πάντα στο www.wwf.gr/ptolemaida5 και στα αγγλικά στο www.wwf.gr/ptolemaida5en. (Αν τυχόν δεν έχετε δει τα προηγούμενα μηνύματα: χρειαζόμαστε την υπογραφή σας ενάντια στη νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ που σχεδιάζεται στην Πτολεμαΐδα. Γιατί; Επειδή μας δεσμεύει ως το 2060 σε ένα μονοπάτι ενέργειας που θα φέρει πολλή ρύπανση, μεγάλο οικονομικό κόστος και πολύ ανθρώπινο πόνο που μπορεί να αποφευχθεί!)
 
Το θέμα πήρε διεθνή διάσταση. Η Συμμαχία για το Κλίμα (Climate Alliance), μια ένωση 110 γερμανικών οργανώσεων, ζητά από την επενδυτική τράπεζα KfW (που είναι ο βασικός χρηματοδότης του έργου) να μην κάνει περιβαλλοντικά καταστροφικές επενδύσεις στην Ελλάδα! Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι αυτή η κριτική έρχεται από τους ίδιους τους Γερμανούς, παρόλο που η χώρα τους έχει να κερδίσει από την κατασκευή της «Πτολεμαΐδας 5». (Μέσω της τεχνολογίας που εξάγει προς την Ελλάδα, η Γερμανία κερδίζει θέσεις εργασίας στη βιομηχανία της - και μάλιστα χωρίς να πληρώνει το ανθρώπινο κόστος του λιγνίτη, που παραμένει αποκλειστικά δικό μας.)
Η βρετανική Greenpeace τονίζει ότι οι μεγάλες τράπεζες σταματούν σιγά-σιγά να επενδύουν στην παλιά τεχνολογία - άνθρακα και πετρέλαιο - και βγάζει «φάουλ» την KfW για την επιλογή της. Επίσης, στο neurope.com προσπαθώ να δείξω – με νούμερα και στοιχεία - ότι η επένδυση στο νέο λιγνιτικό εργοστάσιο «σαμποτάρει» τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με απλά λόγια: πώς θα βγούμε από την κρίση αν επιλέγουμε τις επενδύσεις που συνολικά θα έχουν μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος;
Όσο το θέμα προχωρούσε στο εξωτερικό, ο συνάδελφός μου Ιάσονας Κάντας βρέθηκε στην Πτολεμαΐδα - αν θέλετε, δείτε το οδοιπορικό του εδώ: http://enfo.gr/ar2489
Διαβάζοντας το, αναρωτιέμαι: αν ζούσα εκεί, θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς το λιγνίτη; Πώς θα ήταν να περιμένω τη μετεγκατάσταση του χωριού μου πριν το «καταπιούν» τα ορυχεία που επεκτείνονται; Δεν ξέρω αν το πιο στενάχωρο είναι το ανθρώπινο κόστος (οι αρρώστιες και όχι μόνο) ή η αίσθηση του μοιραίου, ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Επιλογές όμως μπορεί να δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η ΔΕΗ και οι τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο! Έχουν τον ανοιχτό ορίζοντα ώστε να επιλέξουν με τα σωστά κριτήρια. Σ’ αυτήν την ανατροπή στοχεύει η εκστρατεία μας: να πετύχουμε το σωστό προγραμματισμό! Όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο ομαλή θα είναι η αλλαγή για όλους μας.
Και τα καλά του λιγνίτη που θα στερηθούμε; Οι μαρτυρίες των κατοίκων δείχνουν πως οι παροχές της ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία μειώνονται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται πως η ικανότητα του λιγνίτη να εξαγοράζει την κακή του πλευρά όσο πάει και χάνεται. Η δύναμή του ήταν πάντα στην οικονομική του αξία, όμως τώρα οι καθαρές εναλλακτικές (π.χ. φωτοβολταϊκά) γίνονται φθηνότερες, ενώ το κόστος του ολοένα αυξάνει: στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων της Ευρώπης είμαστε πια υποχρεωμένοι να πληρώνουμε «πρόστιμο» για τις εκπομπές CO2 του λιγνίτη. (Αυτό το κόστος για την «Πτολεμαΐδα 5» θα ανέβει από τα 92 εκατομμύρια ευρώ το 2020, στα 240 εκατομμύρια ευρώ το 2040, για κάθε χρόνο λειτουργίας του εργοστασίου!)
Μπαίνουμε στην τελική φάση της καμπάνιας! Στόχος μας τις επόμενες μέρες να παραδώσουμε τις υπογραφές σας μαζί με τα στοιχεία μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στη γερμανική KfW που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το έργο. Θα σας ενημερώσω μόλις έχουμε νεότερα. Όπως πάντα, θα με βρείτε στο theo.nantsou@wwf.gr .
Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικήςWWF Ελλάς

-------- Αρχικό μήνυμα --------
Θέμα:
RE: Σας χρειαζόμαστε!
Ημερομηνία:
Fri, 21 Mar 2014 09:24:47 +0000
Από:
Theodota Nantsou, WWF Greece <wwf_ngos@lists.wwf.gr>




Αγαπητοί Φίλοι,
Σας γράφω τα νεότερα για την «Πτολεμαΐδα 5». Το θέμα πήρε δημοσιότητα χάρη στις υπογραφές (πλησιάζουμε τις 9.000)! Βγήκαμε στα ΜΜΕ με στοιχεία που αμφισβητούν τους βασικούς μύθους της υπόθεσης. Για την εξοικονόμηση ρύπων που θα φέρει το νέο εργοστάσιο σε σχέση με τα παλιά που θα αποσυρθούν: είναι μόλις 6%! Για τις θέσεις εργασίας και την 'αναπτυξιακή επιτυχία' του λιγνίτη: η Δυτική Μακεδονία - που φιλοξενεί τις λιγνιτικές μονάδες - κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία στην Ελλάδα, ενώ η ΔΕΗ απασχολεί μόλις το 2,5% του εργατικού δυναμικού της Περιφέρειας!
Αν δεν έχετε προλάβει να υπογράψετε ή θέλετε να προωθήσετε την έκκληση σε ένα φίλο σας, θα είναι μεγάλη βοήθεια! Βρίσκεται στο www.wwf.gr/ptolemaida5 (και στα αγγλικά στο www.wwf.gr/ptolemaida5en).
Για το ανθρώπινο κόστος της 'βρώμικης ενέργειας' ήδη μιλήσαμε, όμως η πιο τρομακτική υπενθύμιση ήρθε μόλις πριν λίγες μέρες: στη βόρεια Ιταλία, ο εισαγγελέας έκλεισε 2 εργοστάσια άνθρακα και απήγγειλε στους διευθυντές κατηγορίες για το θάνατο 442 ανθρώπων, που πέθαναν την περίοδο 2000-2007 από τους ρύπους! Μες στο τραγικό της είδησης, σκέφτηκα ότι τουλάχιστον υπήρχε κάτι θετικό: ότι ο κόσμος αντιδρά. Αυτό που κάποτε ήταν αποδεκτό σαν αναπόφευκτο, σήμερα φτάνει στη δικαιοσύνη ως έγκλημα. Κι αυτά όχι στη Σκανδιναβία, αλλά στη γειτονική Ιταλία.
Παρόλα αυτά, εδώ ακόμα πολλοί νιώθουν ότι “ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο”. Και μάλλον ότι θα είναι για πάντα.
Δε θέλω καθόλου να απαξιώσω τη συμβολή που είχε ο λιγνίτης στην εθνική οικονομία, ούτε τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων - πολλοί θυσίασαν και την υγεία τους ακόμα - για να έχουμε ενέργεια, σε μια εποχή που δεν είχαμε άλλες επιλογές. (Δείτε το προσωπικό άρθρο του συνάδελφού μου Κωνσταντίνου Λιαρίκου, "Είμαι περήφανος για την Πτολεμαΐδα, αλλά δε θέλω ακόμα μία".)
Ποιος όμως πιστεύει ότι σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας - ως το 2060 και παραπέρα - με βάση τα δεδομένα του 1950; Αυτό θέλουμε να πούμε με τις υπογραφές μας! Όχι μόνο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και στη γερμανική KfW, που θέλει να χρηματοδοτήσει το έργο. Γιατί κατά βάθος δικαιολογούνται λέγοντας ότι «είναι ένα μεγάλο έργο που το θέλει ο κόσμος».
Και η εναλλακτική; Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, είναι δυνατόν με τόσο ήλιο και αέρα, να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία προς όφελός μας; Άλλες χώρες έχουν κάνει τεράστια άλματα με τις ίδιες «πρώτες ύλες». Η Πορτογαλία έχει εγκαταστήσει δυόμισι φορές περισσότερη ισχύ αιολικής ενέργειας από μας. Και προωθεί ακόμα περισσότερη, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στη χώρα μας, πρώτη η ΔΕΗ θα μπορούσε να δώσει το καλό παράδειγμα χτίζοντας, αντί για την «Πτολεμαΐδα 5», το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδίαζε στην Κοζάνη. Θα έδινε και 200 νέες θέσεις εργασίας.
Και πάλι, στηριζόμαστε σε σας για να προωθηθεί και να συζητηθεί το θέμα! Το βρίσκω σημαντικό ο καθένας να σχηματίσει τη δική του γνώμη με βάση τα στοιχεία. Είναι πολλά χρόνια που δίνουμε μάχη για πιο καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα, όμως νιώθω πως τώρα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο.
Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για τις εξελίξεις!
Είμαι πάντα στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr
Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικήςWWF Ελλάς
From: Theodota Nantsou, WWF Greece
Sent: Friday, March 14, 2014 4:54 PM
Subject: Σας χρειαζόμαστε!
Αγαπητοί φίλοι,
Σας γράφω γιατί βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο στον αγώνα μας για καθαρή ενέργεια στην Ελλάδα. Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας για να αποτρέψουμε το χτίσιμο της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, της γνωστής «Πτολεμαϊδας V».
Από τα αρνητικά που θα φέρει η νέα μονάδα, ίσως το ανθρώπινο κόστος είναι το πιο καταθλιπτικό: μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας σε περιοχές όπου ήδη 1 στους 3 θανάτους οφείλεται σε καρκίνο! (Αν βαστάει η καρδιά σας, διαβάστε εδώ την επιστολή που μας είχε στείλει μια μητέρα από την περιοχή). Το περιβαλλοντικό κόστος εννοείται πως θα είναι μεγάλο και θα το πληρώνουμε για πολλά χρόνια, κι ας μη φανεί ποτέ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσο γι'αυτούς που καταλαβαίνουν μόνο από νούμερα, η οικονομική μελέτη μας έδειξε ότι και με στενά οικονομικά κριτήρια, είναι μια ριψοκίνδυνη επένδυση.
Γιατί τότε προχωράει; Η λογική φαίνεται πως είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται άμεσα επενδύσεις και είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα γιʼαυτό. Εμείς όμως δεν πιστεύουμε ότι αυτή η ʽάνευ όρων παράδοσηʼ εκφράζει τη θέληση του κόσμου.
Αν θέλετε, θα είναι μεγάλη βοήθεια να διαθέσετε δυο λεπτά για να υπογράψετε την έκκληση στο http://www.wwf.gr/ptolemaida5/ .
Με την έκκληση θέλουμε να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε την επένδυση αυτή σαν μονόδρομο. Δε θέλουμε να δεσμευτούμε σε ένα ʽβρώμικοʼ μέλλον. (Σκεφτείτε μόνο ότι αν λειτουργήσει το εργοστάσιο, θα αρχίσει το 2020 και θα λειτουργεί τουλάχιστον ως το 2060!!)
Σας χρειαζόμαστε και για να μαθευτεί το ζήτημα παραπέρα. Στην ιστοσελίδα μας http://www.wwf.gr/el/campaigns/ptolemaida5 συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να πείσετε έναν ʽδύσπιστοʼ φίλο σας που θα σας πει, «Ο λιγνίτης είναι φθηνός γιατί είναι άφθονος στην Ελλάδα» ή «Μα, δεν υπάρχει άλλη λύση!».
Με δυο λόγια η προσπάθειά μας ως τώρα: για να φρενάρουμε το έργο, βάλαμε στόχο να αποκαλύψουμε την αλήθεια στους πιθανούς χρηματοδότες του. Πριν λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για το έργο. Τα επιχειρήματά μας την έπεισαν ότι πρόκειται για κακή επένδυση!
Ο επόμενος στόχος μας είναι η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, που δυστυχώς φαίνεται έτοιμη να καλύψει το κενό. Το παράδοξο είναι ότι η KfW έχει ʽοικολογικόʼ προφίλ και συνειδητά έχει πάψει να χρηματοδοτεί τέτοιες επενδύσεις παλιάς ʽβρώμικηςʼ τεχνολογίας στη Γερμανία. (Μα γιατί τότε να το κάνει στην Ελλάδα;;)
Ελπίζω να μη σας κούρασα! Θα σας κρατήσουμε ενήμερους για το πώς προχωρά η καμπάνια! Είμαι στη διάθεσή σας στο theo.nantsou@wwf.gr
Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικήςWWF Ελλάς