Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

το Spiegel τα λέει αυτά;

αυτά είναι πισώπλατα μαχαιρώματα στον επιτετραμμένο σας τον Αντωνάκη
 Ολόκληρο το κείμενο του Spiegel online για τις Γερμανικές οφειλές
Πόρισμα της κρυφής έκθεσης της Αθήνας: Η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα επανορθώσεις
Η έκθεση παραμένει προς το παρόν top secret -σύντομα θα μπορούσε να πυροδοτήσει μεγάλο εκνευρισμό: Σε 80 σελίδες επεξεργάζεται μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από την Ελληνική Κυβέρνηση τα πιθανά αιτήματα της χώρας για πολεμικές αποζημιώσεις απο τη Γερμανία.
 Αλλά η ηγεσία στην Αθήνα διστάζει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.

Η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ‘το Βήμα’ ξεκαθαρίζει περί τίνος πρόκειται: 
«Τι μας χρωστάει η Γερμανία» λέει η επικεφαλίδα του άρθρου σχετικά με τις εν δυνάμει απαιτήσεις για επανορθώσεις απο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για μήνες εργάστηκε μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ύστερα από ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών, για την έκθεση: Αποτέλεσμα ήταν 80 σελίδες «αυστηρά απόρρητες». 
Παρόλα αυτά βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Όπως αναφέρει το Βήμα η Επιτροπή φτάνει σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: «Η Ελλάδα δεν πήρε ποτέ αποζημιώσεις – ούτε για τα δάνεια, στα οποία την ανάγκασε η Γερμανία, ούτε για τις ζημιές, τις οποίες υπέφερε η χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο". 
Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους αρχειακού υλικού, μεταξύ αυτών συμβάσεις/συμβόλαια, νομικά κείμενα και αποφάσεις δικαστηρίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής, Παν. Καρακούση, χρειάστηκε να επεξεργαστούν οι ειδικοί της επιτροπής 190.000 σελίδες διάσπαρτων αρχείων, μερικά απ’ τα οποία βρέθηκαν σε σάκους στα υπόγεια δημόσιων κτηρίων.
Η εφημερίδα δεν αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς της έκθεσης.

Σύμφωνα με προγενέστερους υπολογισμούς ελληνικών οργανισμών η Γερμανία χρωστάει στη χώρα 108 εκ Ευρώ για την ανασυγκρότηση των υποδομών που καταστράφηκαν στον πόλεμο και άλλα 54 εκ για αναγκαστικά δάνεια που πλήρωσε η Ελλάδα στη ναζιστική Γερμανία μεταξύ του 1942 και 1944. Τα χρήματα εκδόθηκαν από την ελληνική τράπεζα και χρησιμοποιήθηκαν για προμήθειες και πληρωμές των γερμανικών δυνάμεων κατοχής. 
Το συνολικό άθροισμα των 162 δις Ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 80% του σημερινού ελληνικού ΑΕΠ. Αν κάποτε πληρωνόταν, θα μπορούσε να λύσει το σημαντικότερο πρόβλημα χρέους της χώρας. Αντιθέτως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) θεωρεί το ζήτημα των αποζημιώσεων διεκπεραιωμένο. 
«Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιοποιήσει την έκθεση» 
Ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση πατάει φρένο. Διαβαθμίζει την έκθεση ως ιδιαίτερα ευαίσθητη, επειδή φοβάται, ότι θα μπορούσε να ζημιώσει τη σχέση της με τον σημαντικότερο χρηματοδότη της Ευρώπης.  
Οι γνώμες/αποψεις στη χώρα (των πολιτών) είναι διαφορετικές. Το Βήμα κάνει περίληψη των συναισθημάτων πολλών Ελλήνων. Η εφημερίδα απαιτεί: «Η ιστορική ευθύνη βρίσκεται στα χέρια των κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας. Πρέπει να δημοσιεύσουν όλα τα αποτελέσματα και να τοποθετηθούν στο ευαίσθητο θέμα, το οποίο θα απειλεί να εκραγεί ως βόμβα, σε μία εποχή, κατά την οποία βρισκόμαστε υπό την ακραία πίεση των χρηματοδοτών μας.»

Πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση διστάζει στη σύγκρουση με τη Γερμανία. Την επίσημη στάση διατύπωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταικούρας: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιφυλάσσεται να βρει μια ικανοποιητική λύση.» 
Η αρμοδιότητα για την έκθεση δε βρίσκεται πλέον μόνο στο υπουργείο οικονομικών.
Έχει εμπλακεί το υπουργείο Εξωτερικών και επίσης ο Πρωθυπουργός έχει λάβει τις 80 σελίδες. «Θα ληφθεί απόφαση στο ύψιστο επίπεδο για την έκθεση και ο Σαμαράς θα αποφασίσει επ’ αυτής», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης στο SPIEGEL ONLINE. «Αυτή δεν είναι η σωστή στιγμή για να αρχίσουμε καβγά με το Βερολίνο».  

Μετάφραση: Γρηγόρης Χρυσολωράς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: