η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

Ο κ. Δακής της Κορνουάλης

Η υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Δακής ανέφερε την Κορνουάλη ως παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, που μπορεί να εφαρμοστεί στο ενεργειακό λεκανοπέδιο και τα εξοφλημένα ορυχεία της ΔΕΗ.
Χαριτωμένο το παράδειγμα, αλλά ας έχουν υπόψη οι ψηφοφόροι ότι η Κορνουάλη δεν είχε ορυχεία άνθρακα, αλλά μεταλλεία ψευδαργύρου και χαλκού. Τα μεταλλεία της ήταν του 18ου και 19ου αιώνα, όλα υπόγεια, και φυσικά με πολύ λιγότερες παρενέργειες από ότι τα δικά μας υπαίθρια λιγνιτωρυχεία με τους τεράστιους κρατήρες και τα σεληνιακά τοπία. Στην Κορνουάλη λοιπόν έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά μόνο οι παλιές υπέργειες εγκαταστάσεις, οι οποίες «δένουν» πλέον με το χρώμα της περιοχής. Δεν χρειάστηκαν προγράμματα εκτεταμένων αναπλάσεων τοπίου, όπως επιβάλλεται να γίνει εδώ, όπου η παλιά γεωμορφολογία έγινε .. «γης μαδιάμ» !
Κατά τα άλλα η Κορνουάλη είναι η φτωχότερη περιοχή της Μ. Βρετανίας, πιο φτωχή από τη Δ. Μακεδονία (75% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου έναντι 76% της Περιφέρειάς μας) και έχει έντονες κοινωνικές ανισότητες.

Λάθος λοιπόν παράδειγμα η Κορνουάλη, τόσο εμφανώς λάθος που δείχνει την επιπολαιότητα και τη διάθεση για εντυπωσιασμό που έχει ο συγκεκριμένος Συνδυασμός. Είναι αλήθεια ότι θέλουμε παραδείγματα για τη στροφή της οικονομίας μας από τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη σε πράσινες κατευθύνσεις, όπως έγινε στη Λουσατία, το Ρουρ και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, (τις οποίες επισκέφτηκαν διάφορες κουστωδίες αρχόντων, χωρίς ποτέ να μας παρουσιάσουν τι αποκόμισαν από εκεί). Περιοχές που έζησαν 150 χρόνια στο κάρβουνο και κατάφεραν να απεξαρτηθούν, απασχολούμενες πλέον στο μεγαλύτερο «εργοστάσιο» ανάπλασης τοπίου της Ευρώπης.

Η Κορνουάλη λοιπόν δεν είναι ένα από αυτά τα πετυχημένα παραδείγματα που ταιριάζουν στις ιδιαιτερότητες του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Ίσως θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τη Φλάνδρα του Βελγίου που είχε υπόγεια ορυχεία, αλλά όχι με μας.

Ένα παλιό καλό ρητό έλεγε ότι οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. Εμείς όμως πιστεύουμε ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας αξίζουν περισσότερα από τον κ. Δακή της Κορνουάλης…

Λ. Τσικριτζής

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Εναλλακτική δράση»

1 σχόλιο:

ntelalis είπε...

Ακούστε τα μαντάτα ψηφίστε χωριανοί ...
Ο πολυχρονεμένος μας Βεζύρης Δακής
Τώρα την περιοχή υπόσχεται να κάνει
μια νέα Ελβετία και νέα Κορνουάλη
ότι πλουσιότερο, ότι ομορφότερο σε Ευρώπη και Ασία
θα γίνει μετά τις εκλογές η Δυτική Μακεδονία.
Ξεχάστε τώρα τη ΔΕΗ, ξεχάστε τα ορυχεία
ξεχάστε όλα τα παλιά που μπήκαν στα αρχεία.