Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

300.000 ευρώ (!!!) από τη Νομαρχία για το Επισκοπείο Κοζάνης.

Αντιγράφω με …έκπληξη, και (ψιλο)εκνευρισμένος από τον ιστοχώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης: "Το Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης είναι ένα από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα κτίρια της Κοζάνης, χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικό μνημείο με Βασιλικό Διάταγμα του 1937 (ΦΕΚ 248/1937).
Η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Παύλος καταβάλλουν μια σημαντική προσπάθεια για τη συντήρηση, αναπαλαίωση και αποκατάσταση του ιστορικού αυτού κτιρίου.
Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, η οποία μέχρι σήμερα χρηματοδότησε την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης με το ποσό των 358.694 € από κονδύλια του Τοπικού Πόρου για το έργο της αναπαλαίωσης του Επισκοπείου.
Με την προγραμματική σύμβαση, που υπογράφεται σήμερα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης χρηματοδοτεί την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης με επιπλέον ποσό 300.000 € από κονδύλια των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών στο Επισκοπείο, το οποίο θα επανέλθει στην προτεραία του αίγλη.
Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση πιστοποιείται με τον πλέον επίσημο τρόπο, η άριστη και αγαστή συνεργασία μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης και Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης στην υπηρέτηση των κοινωνικών, θρησκευτικών και εθνικών μας στόχων."
Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινήσω ότι ο (ψιλο)εκνευρισμός και η έκπληξή μου δεν έχει να κάνει με το είδος του κτιρίου (θρησκευτική χρήση), ούτε ακόμη περισσότερο με την ιστορική και αισθητική του αξία, η οποία είναι αναμφισβήτητη.
ΑΛΛΑ!!! Σε μια εποχή που όλοι μας μιλάνε για τη μεγάλη οικονομική χρήση. Όταν ο νομός μας υστερεί σε βασικές υποδομές. Όταν τόσοι συνάνθρωποί μας σκοτώνονται στο ανεπίτρεπτο οδικό μας δίκτυο. Όταν τα σχολεία μας εμφανίζουν μια τριτοκοσμική εικόνα, και άλλα πολλά …ανύπαρκτα και αναγκαία, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να δίνονται από ιδίους πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (μέχρι τώρα) 650.000 ευρώ για την ανάπλαση ενός κτιρίου της Εκκλησίας.
Το εν λόγω κτίριο έχει χαρακτηρισθεί αρχαιολογικό μνημείο και φαντάζομαι ότι θα μπορούσαν να βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησής του από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους και όχι να χρησιμοποιούνται τα λιγοστά χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για αμεσότερες και πιο κοινωφελείς ανάγκες.
ΑΛΛΑ !!! (2) Η νέα χρονιά που έρχεται σε λίγες μέρες είναι (και πάλι προεκλογική) για την αυτοδιοίκηση, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό ...
* Πληροφορίες για το Επισκοπείο (ιστορική αναδρομή) από το kozan.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εντελώς ακατανόητη η χρηματοδότηση από τον τοπικό πόρο. Τι να πει υποθέσει κανείς, και για τις δύο πλευρές, Μητρόπολη και νομαρχία.΄Αγνοια; Τεμπελιά; Ανικανότητα; Προσωπικές σκοπιμότητες και Δοσοληψίες;
Σαν δεν ντρέπονται, μα τόσο μακρυά από την κοινωνική πραγματικότητα βρίσκονται;
αδαής

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στον κ. Νομάρχη! Έχει ήδη στο τσεπάκι του μερικές χιλιάδες ψήφους στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί!! Όταν στα τρία Λύκεια της Κοζάνης συνωστίζονται 550 περίπου μαθητές στο καθένα, συν 75 καθηγητές, αντί να κοιτάξει να κτίσει κανένα καινούργιο σχολείο δίνει τόσα χρήματα για την αποπεράτωση του Επισκοπείου. Μπράβο!!!