Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ναί καλά η Σία Κοσιώνη σε πείραξε Δήμαρχε

Πριν μερικές μέρες σχολιάσαμε την αντίδραση του Δημάρχου Πτολεμαίδας σχετικά με αναφορά της δημοσιογράφου του ΣΚΑΙ κας Σίας Κοσιώνη :
Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ του Δημάρχου Πτολεμαίδας , καθώς και την απάντηση των Οικολόγων Πράσινων . Θεωρήσαμε ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ την αντίδραση του Δημάρχου και μάλιστα "προφητικά" τον προτρέπαμε να ζητήσει τη γνώμη του ...συλλόγου καρκινοπαθών της πόλης του. Σήμερα λοιπόν στο κοζανίτικο portal kozan.gr δημοσιεύεται δήλωση του Προέδρου των Καρκινοπαθών Εορδαίας κ. Βασίλη Καραπίντσιου, διαβάστε τη:« Πριν πω οτιδήποτε, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι οι σχέσεις μας με τον Δήμαρχο Πτολεμαίδας Γρηγόρη Τσιούμαρη είναι άριστες και μάλιστα είναι από τους λίγους θεσμικούς φορείς, που μας έχει βοηθήσει ουσιαστικά. Αυτό βέβαια δεν του δίνει το δικαίωμα, να εκφράζει τις δικές του προσωπικές απόψεις σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τους καρκινοπαθείς στην περιοχή μας. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβει ότι «υπάρχουμε και εμείς» και θα πρέπει να μας συμβουλεύεται γι' αυτά τα σοβαρά και ευαίσθητα θέματα. Όσο αναφορά λοιπόν την επίμαχη ερώτηση που υπέβαλε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ Σία Κοσιώνη για «έναν καρκίνο σε κάθε σπίτι στην Πτολεμαϊδα», εγώ θα έλεγα ότι είναι η ηπιότερη έκφραση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, ώστε να περιγράφει η κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας γενικότερα και όχι μόνο στη Πτολεμαΐδα.
Εγώ για παράδειγμα στην οικογένεια μου, ήδη μετρώ τρεις εν ζωή καρκινοπαθείς και δύο νεκρούς. Για να μην θεωρηθεί ότι στην οικογένεια μου οι καρκίνοι είναι κληρονομικοί, διαβεβαιώ τους πάντες, ότι εδώ και 4 γενιές κανείς δεν παρουσίασε τη συγκεκριμένη ασθένεια. Άλλωστε και σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι μόνο 8 % των καρκίνων είναι κληρονομικοί.
Θέλω να πω στο φίλο μου κ. Γρηγόρη Τσιούμαρη, ότι με το να στρουθοκαμηλίζει, κάνει κακό στη περιοχή μας, αποδυναμώνει την διαπραγματευτική μας ικανότητα (απέναντι στο αθηνοκεντρικό κράτος), όταν ζητάμε βελτίωση συνθηκών , χρηματοδότηση για έργα ανάπλασης και προπαντός επάνδρωση των νοσοκομείων. Είναι γνωστό ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή μας μαστίζεται από καρκίνους και υπάρχουν χιλιάδες εργοστασιακοί υπάλληλοι, υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Σ΄αυτή λοιπόν την περιοχή δεν υπάρχει ογκολογική κλινική, το τμήμα χημειοθεραπείας στο Μποδοσάκειο έχει τρία χρόνια που «έκλεισε» ενώ πρόσφατα -αν δεν κάνω λάθος - το ίδιο συνέβη και στην Κοζάνη.
Σ΄αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι στο Νοσοκομείο μας γίνονται εγχειρήσεις καρκίνων από χειρούργους χωρίς να υπάρχει παθολογοανατόμος και για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα περί των συγκεκριμένων εγχειρήσεων, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό. Ζητάμε λοιπόν την επάνδρωση και την επαναλειτουργία των τμημάτων χημοθεραπείας με ογκολόγους καθώς και Ιατρείου πόνου.
Για τη κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή μας, υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα αλλά θα ήθελα να σταθώ κυρίως σε μια έρευνα της εκπομπής "Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου. «Ο φακός της εκπομπής κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από το ενεργειακό Νταχάου που λειτουργεί στην χώρα μας χωρίς να το γνωρίζουμε» ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος ειδικού αφιερώματος της συγκεκριμένης εκπομπής και στην οποία συμμετείχε και ο Σύλλογος μας. Δυστυχώς μεγάλο μέρος αυτής της εκπομπής δεν προβλήθηκε ποτέ, αφού και τότε υπήρξαν παρεμβάσεις και αντιδράσεις από κάποιους θεσμικούς φορείς της περιοχής, στους οποίους μάλλον συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμαρχος Πτολεμαίδας.
Κλείνοντας, θέλω και πάλι να απευθυνθώ στον δήμαρχο και φίλο μου Γρηγόρη Τσιούμαρη και να του πω ότι θα πρέπει να αφουγκραστεί την κοινωνία μας, να συνταχθεί με όλους τους φορείς της περιοχής μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πολλά από τα προβλήματα της Πτολεμαΐδας. »

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

2 σχόλια:

Το ιστολόγιο του Σέρβιαnet είπε...

Η απάντηση του Δημάρχου
Κύριε Χρυσόγελε,
Σχετικά με την απάντησή σας στην επιστολή που έστειλα ως δήμαρχος Πτολεμαϊδας, διερμηνεύοντας πιστεύω τα συναισθήματα όλων των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι άκουσαν και αγανάκτησαν με τα όσα ειπώθηκαν από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τους πολιτικούς αρχηγούς, έχω να επισημάνω τα εξής:



Σε ότι αφορά στη μελέτη του καθηγητή Ιατρικής Μακρή (2005) σας ρωτούμε ευθέως εάν εσείς συμφωνείτε με τα αποτελέσματά της, αφού ξέρουμε ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στην ευρύτερη περιοχή δεν υπήρχαν καν οι ειδικότητες και τα διαγνωστικά μέσα, τα οποία θα επέτρεπαν την ακριβή διάγνωση, με αποτέλεσμα τα πιστοποιητικά θανάτων που χρησιμοποίησε ως κύρια πηγή στη μελέτη του ο κ. Μακρής να ελέγχονται ως προς την αξιοπιστία τους.

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη, δε σημαίνει ότι η Πτολεμαϊδα έχει έναν καρκίνο σε κάθε σπίτι. Αν, μάλιστα, θέλετε να ξέρετε την αλήθεια, ο δήμος Πτολεμαϊδας έχει ήδη καταθέσει στις προτάσεις για την περίοδο 2007-2011 του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νομού Κοζάνης τεχνικό δελτίο για την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης (αριθμός απόφασης δημοτικού συμβουλίου 153/18-3-2009).

Σε ότι έχει να κάνει με το σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πτολεμαϊδα και εφόσον πράγματι αυτός δεν υπήρχε μέχρι πριν μερικούς μήνες, ζητούμε να μάθουμε από πού αντλείτε τα στοιχεία περί ενός καρκίνου σε κάθε σπίτι; Εμείς δεν έχουμε τέτοια στοιχεία. Εσείς ή κάποιος άλλος επίσημος φορέας διαθέτετε;
Τα πορίσματα, στα οποία αναφέρεστε δεν αφορούν στους καρκίνους και σε ότι έχει να κάνει με την έκθεση του ιδρύματος Μαραγκοπούλου είναι παλιά και από τότε έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας κατορθώσαμε να βελτιώσουμε πολλά προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πρόβλημά μου, ως δήμαρχος Πτολεμαϊδας είναι να αποχαρακτηρίσουμε την Πτολεμαϊδα από συνώνυμο της τέφρας και των ρύπων, γιατί αυτό δεν μας αξίζει. Γιατί, όμως, δεν μας λέτε τα στοιχεία για τις γύρω πόλεις, όπως πχ. η Κοζάνη; Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους γιατί ζούμε εδώ ότι υπάρχει μια σχετική ρύπανση στην περιοχή, δεν θα ανεχτούμε, όμως, τις τερατολογίες. Γιατί σας ενδιαφέρουν μόνο οι άνθρωποι της Πτολεμαϊδας; Έχουμε κατʼ επανάληψη αποδείξει ότι υπάρχουν όμορες περιοχής που επιβαρύνονται περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ανέμων, τα οποία έχουμε δημοσιοποιήσει προ καιρού.

Το παράδοξο είναι πως σε κάθε δημοσιογραφική εκπομπή για τη ρύπανση ο υπότιτλος που συνοδεύει τα ρεπορτάζ αναφέρεται στην Πτολεμαϊδα, άσχετα με το αν ο ομιλών και τα πλάνα είναι από την Ακρινή, τον Κλείτο και άλλες περιοχές.

Πρόσφατα στο συνέδριο Οικόπολις όπου είχα την τιμή να παραβρίσκομαι στο προεδρείο μαζί με την καθηγήτρια με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι συγκριτικά στοιχεία μεταξύ Κλείτους και Αθηνών τα φορτώνεται η Πτολεμαϊδα.
Όσον αφορά στην Ασβεστόπετρα, παροτρύναμε τους κατοίκους να μην κάνουν καμία κίνηση για να μη βρεθούμε προς τετελεσμένου. Πάντα πιστεύουμε, όμως, ότι ένα τείχος από αποθέσεις καθημερινά πράσινο και φυτευμένο θα μπορέσει να αποτελέσει ακόμα ένα φυσικό οχυρό της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων.
Πρόσφατα στο συνέδριο Οικόπολις όπου είχα την τιμή να παραβρίσκομαι στο προεδρείο μαζί με την κ. Κουτσογιαννοπούλου με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι συγκριτικά στοιχεία μεταξύ Κλείτους και Αθηνών τα φορτώνεται η Πτολεμαϊδα.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώ ότι έχουμε αποδείξει τη ριζική μας στροφή στην πράσινη ενέργεια, μέσα από τις πρωτοβουλίες μας αναφορικά με το βιοκλιματικό πάρκο, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τη συμμετοχή μας στο Σύμφωνο των δημάρχων για την μείωση των εκπομπών ρύπων και στο Δίκτυο Υγιών Πόλεων.
Ο δήμος Πτολεμαϊδας είναι ο πρώτος επιχειρηματικός δήμος που στηρίζει την πράσινη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, ενώ διαρκώς δουλεύουμε για ένα ακόμα καλύτερο περιβάλλον.

από το kozan.gr

Ανώνυμος είπε...

Σχόλιο σχετικα με τη δήλωση του Προέδρου Καρκινοπαθών «….Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι στο Νοσοκομείο μας γίνονται εγχειρήσεις καρκίνων από χειρούργους χωρίς να υπάρχει παθολογοανατόμος και για όσους γνωρίζουν έστω και ελάχιστα πράγματα περί των συγκεκριμένων εγχειρήσεων, μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό.»

Αυτο σημαίνει απλά ότι εάν δεν γινονται ταχειες βιοψίες από ιατρό παθολογοανατόμο την ώρα του χειρουργείου,δεν μπορεί να γνωρίζει ο χειρούργος εκείνη την κρίσιμη ώρα τι είδους επέμβαση θα εκτελέσει σε ένα καρκινοπαθή.