Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΙ «ΕΙΡΗΝΙΚΗ») ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΕΙΛΗ


23 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ

23 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ η προσπάθεια του πυρηνικού λόμπι να ξεχάσουμε δεν θα περάσει. Με σειρά πρωτοβουλιών οι Οικολόγοι Πράσινοι επιδιώκουν να κλείσουν τον δρόμο της πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας άλλα και σε όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

To πυρηνικό λόμπι αντεπιτίθεται εκμεταλλευόμενο την ανησυχία του κόσμου για την κλιματική αλλαγή. Προσπαθούν έτσι να εμφανίσουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα! Οι επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς ή «ειρηνικούς» σκοπούς είναι παρούσες και η ανθρωπότητα έχει θρηνήσει χιλιάδες θύματα από πυρηνικές δοκιμές, πυρηνικά ατυχήματα, απορρίψεις πυρηνικών αποβλήτων, από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι καθώς και από τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε στρατιωτικές δοκιμές καθώς και στα πολεμικά πεδία στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι ο δρόμος της πυρηνικής ενέργειας πρέπει και μπορεί να κλείσει μέσα από τη συνεργασία των αντιπυρηνικών και των οικολογικών κινημάτων καθώς και των ενεργών πολιτών πέρα από σύνορα. Το μήνυμα «ΚΑΛΙΟ ΕΝΕΡΓΟΙ, ΠΑΡΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΙ» παραμένει επίκαιρο πάντα, όπως αποδεικνύεται συνεχώς μέσα από πολυάριθμα πυρηνικά σκάνδαλα. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι εδώ. Ο άνεμος, ο ήλιος, η βιομάζα αποτελούν καλούς πρεσβευτές συνεργασίας σε μια εποχή που χρειάζεται να απεξαρτηθούμε από τις συγκεντρωτικές μορφές ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το ουράνιο, μια και όπως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αγώνας για έλεγχο και κυριαρχία πάνω σε αυτές τις επικίνδυνες μορφές ενέργειας οδηγεί και σε αύξηση της ανασφάλειας και των συγκρούσεων διεθνώς. Ο αγώνας για την προστασία του κλίματος είναι και αγώνας ενάντια στην πυρηνική ενέργεια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν αναλάβει σημαντικό ρόλο και σε Βαλκανικό επίπεδο για την προώθηση της συνεργασίας ώστε να αποτρέψουμε τα πυρηνικά σχέδια σε ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο στη χώρα μας. Συμπαραστάθηκαν τον Αύγουστο του 2008 στους αντιπυρηνικούς διαδηλωτές στην Τουρκία, που η ειρηνική τους συγκέντρωση στο πλαίσιο του διεθνούς αντιπυρηνικού κάμπινγκ Ecotopia (Οικοτοπία) στη Σινώπη της Β. Τουρκίας (υποψήφια περιοχή για μια από τις 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας) διαλύθηκε από την αστυνομία και οι κατασκηνωτές εξαναγκάστηκαν να φύγουν αμέσως από την πόλη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν τα αντιπυρηνικά κινήματα στις βαλκανικές χώρες και φιλοξένησαν τον Ιούνιο 2008, στη Θεσσαλονίκη, συνάντηση των Πράσινων Κομμάτων από τα Βαλκάνια που συνυπέγραψαν την κοινή διακήρυξη για «Πράσινα Βαλκάνια». Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών αυτά φιλοξενούν ξανά στη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Μαΐου 2009, τη συνάντηση του Πράσινου Διαλόγου Ανατολής – Δύσης στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα πράσινα κόμματα των Βαλκανίων. Κεντρικό θέμα της συνάντησης θα είναι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενός Πράσινου New Deal και της Πράσινης Οικονομίας στα Βαλκάνια. Η εκλογή 1-2 ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων θα δώσει σημαντική ώθηση στις πρωτοβουλίες για Πράσινα, ειρηνικά, ελεύθερα από πυρηνικά Βαλκάνια, εκτιμούν όλα τα πράσινα κόμματα της περιοχής.
Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, τηλ 6936672882
Μιχάλης Τρεμόπουλος, τηλ 6976448442
Μιχάλης Πετράκος, τηλ. 6942984455

Δεν υπάρχουν σχόλια: