Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ: Ναι, αλλά τι νίκη;

“Η έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει την έκταση και το βάθος των αλλαγών στη χώρα... ”
Του Θανάση Καρτερού

Ακούγεται και γράφεται τις τελευταίες μέρες: Η κυβέρνηση επιδιώκει μια αξιοπρεπή ήττα. Λάθος! Δεν την έκοψε ο πόνος της αξιοπρέπειας την κυβέρνηση. Ξέρουν πολύ καλά, τόσο ο Σαμαράς όσο κι ο Βενιζέλος, ότι η αξιοπρεπής ήττα γι' αυτούς δεν υπάρχει. Ότι την επομένη των εκλογών τούς περιμένει η κλοτσοπατινάδα μέσα στα κόμματά τους. Και η καταγγελία του συμβολαίου που έχουν συνάψει με τους ξένους επιτηρητές: Κύριοι, ευχαριστούμε για την προσφορά σας, μπορείτε να πηγαίνετε.


Αυτό που επιδιώκουν είναι μάλλον μια μη αξιοπρεπής νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα - πρώτα, με την έννοια ότι η έκτασή της δεν θα του επιτρέπει να σταθεί απέναντι στους δανειστές ως εκφραστής της μεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού. Δεν θα έχει δηλαδή το μεγάλο του όπλο - τη δεδηλωμένη θέληση όχι μιας σχετικής, αλλά μιας μεγάλης και αναμφισβήτητης αποδοχής. Κι ο καθένας καταλαβαίνει τι πάει να πει αυτό στην αναμέτρηση με τα γεράκια και τα κοράκια που αποκαλούμε διαπραγμάτευση.

Δεύτερον, μια νίκη που θα τον υποχρεώσει να "στρογγυλέψει" το πρόγραμμά του για να εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη ή ανοχή. Με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί σε μια πολιτική ψαλιδισμένη, η οποία λίγο θα πείθει και ακόμα λιγότερο θα κινητοποιεί τον λαϊκό παράγοντα. Με δεδομένη μάλιστα την ανιστόρητη στάση ορισμένων "ούλτρα" -τι μπρόκολα, τι λάχανα...-, ένα τέτοιο σενάριο γοητεύει όσους τρέφουν μεν ταξικό μίσος για την Αριστερά, σχεδιάζουν δε πώς να χωνέψουν στη στομάχα τους την εκλογική της νίκη.

Και τρίτο μια νίκη τέτοια, που θα επιτρέψει στο μνημονιακό στρατόπεδο να ανασυνταχθεί με τα ποτάμια, τις ελιές, τις ρίζες, τα ιερά και τα ανίερα, ώστε να βρεθεί αμέσως η νέα κυβέρνηση κάτω από πυκνά πυρά. Αυτά τα ξέρουν οι ολιγάρχες της διαπλοκής, των τραπεζών και της αρπαχτής. Και φυσικά τα καλοξέρουν οι γκουρού και οι καγκουρού των αγορών και των δανειστών. Θα τα δώσουν συνεπώς όλα για να αφυδατώσουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Να τη μετατρέψουν αν μπορέσουν σε πύρρεια.

Εκόντες άκοντες, Σαμαράς και Βενιζέλος τους προσφέρουν τώρα μια τελευταία υπηρεσία. Ίσως και να προσδοκούν την ανάσταση των πολιτικά νεκρών. Σοφόν πάντως το σαφές: Η έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει την έκταση και το βάθος των αλλαγών στη χώρα...

ΠΗΓΗ: avgi.gr