Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

να πως χρεωκοπούν οι δήμοι

Ο "δικός" μας φέτος δε θα γεμίσει τα Σέρβια με τα κακόγουστα κομμένα δεντράκια, που τοποθετούσε σε όλα τα πεζοδρόμια της πόλης; ή μήπως συμπλέει με το κλίμα της οικονομικής κρίσης και κρατάει τα χρήματα του δήμου (χιούμορ) για πιο λελογισμένες χρήσεις; ή μήπως απλά δεν τον νοιάζει; Όπως και νά'χει όφελος για την αισθητική μας είναι, οπότε διαβάστε για τα χάλια των αθηναίων υπηκόων του Ομέρ Πριόνι (του τέως)

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας με τη σημερινή σύνθεσή του, υπό τον Νικήτα Κακλαμάνη (από την 1η Ιανουαρίου του 2011 αναλαμβάνει η νέα διοίκηση, υπό τον Γιώργο Καμίνη), έφερε στην επιφάνεια ορισμένες σοβαρές -και άλλες φαιδρές- πλευρές ενός μοντέλου διοίκησης, που έχει οδηγήσει το χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ανυποληψία και στην οικονομική και πολιτική χρεοκοπία.


Ο ΥΨΗΛΟΣ δανεισμός, τα χρέη προς προμηθευτές, τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους στην καθαριότητα (με την οποία ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν έχει καθόλου καλή σχέση - βουνά εξακολουθούν να σχηματίζουν τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα) είναι λίγες μόνον από τις διαπιστώσεις που έγιναν.

Ο ΥΠΟ αναμόρφωση προϋπολογισμός του δήμου περικόπτει κατά 31% την εγκεκριμένη επιχορήγηση για τους 87 παιδικούς σταθμούς, που φιλοξενούν 5.500 παιδιά. Τι κι αν εξανέστη η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο στη συντήρηση των σταθμών, στη σίτιση των παιδιών κ.α.; Καμιά απάντηση δεν πήρε.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή, που μια καίριας σημασίας δημοτική υπηρεσία πέφτει θύμα περικοπών, ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός (με εκατοντάδες άτομα προσωπικό και αμελητέα παρέμβαση στα ερτζιανά) επιχορηγείται με άλλα 4,8 εκατομμύρια ευρώ, από τα 11 που έχει ήδη εξασφαλίσει. Γιατί; Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα τραγελαφικά της υπόθεσης. Ο επικεφαλής του σταθμού δεν μπόρεσε να δώσει λογαριασμό, ωστόσο από τις απαντήσεις του έγινε γνωστό ότι, μέσω του ραδιοσταθμού, πληρώνονται οι... χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.

ΜΠΟΡΕΙ να φαίνεται ανέκδοτο, αλλά δεν είναι. Από τον προϋπολογισμό του δημοτικού ραδιοσταθμού ο δήμος θα εξοφλήσει τα χρέη του για τις περσινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (1,2 εκατομμύριο ευρώ) και θα δώσει προκαταβολή για τις φετινές. Οι μη μυημένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κατάλαβαν ποιος εγκέφαλος κατάφερε να κάνει μια τέτοια σύνδεση. Ισως χρειαστεί να το ανακαλύψει η νέα δημοτική αρχή, όταν θα βρεθεί μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο.

ΔΙΟΤΙ περί αυτού πρόκειται. Οι προβληματικοί δήμοι αποτελούν μια μικρογραφία του προβληματικού κράτους. Σπατάλες, διαφθορά, κακοδιοίκηση, υπερδανεισμός, συνεχή αιτήματα για επιχορηγήσεις. Ολα αυτά, συσσωρευμένα πλέον, θα βγουν τώρα στην επιφάνεια. Διότι τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού είναι πλέον πολύ στενά και οι έλεγχοι της τρόικας δεν επιτρέπουν να συνεχιστούν οι πρακτικές του παρελθόντος. Και ο τραπεζικός δανεισμός θα γίνει δυσχερής.

ΟΙ ΝΕΟΙ δημοτικοί άρχοντες -ειδικά όσοι θα παραλάβουν δήμους στα πρόθυρα της χρεοκοπίας- θα βρεθούν μπροστά σε οξυμμένα προβλήματα. Τα σκουπίδια είναι μόνο ένα από αυτά. Ο νέος θεσμός του «Καλλικράτη» θα δοκιμαστεί σκληρά. Παγιωμένες πρακτικές δεκαετιών πρέπει να αλλάξουν. Η οικονομική στενότητα επιβάλλει αναθεώρηση προτεραιοτήτων και στόχων.

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά.












Δεν υπάρχουν σχόλια: