Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μαζική και επιτυχημένη η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων στην Κοζάνη

Χθες Τρίτη το βράδυ 150 περίπου άτομα παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές των Οικολόγων Πράσινων κ Τσικριτζή και Καφετζόπουλο να αναλύουν τις θέσεις τους για τις Ευρωεκλογές.

Ο κ Τσικριτζής εστίασε την ομιλία του στην ανάγκη να αλλάξει η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και να προσαρμοστεί στα διεθνή δεδομένα.
Τόνισε ότι έχουμε ξεπεράσει τη ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ της περιοχής και ως γενιά έχουμε υπερβεί τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ των φυσικών πόρων του λεκανοπεδίου.
Ο λιγνίτης είναι υπαίτιος για το ~ 40% των εκπομπών της χώρας σε διοξείδιο του άνθρακα. Λόγω των «προστίμων» CO2 και του «εξωτερικού» (περιβαλλοντικού) κόστους η τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας είναι διπλάσια από τη συμβατική και οπωσδήποτε ακριβότερη από την αιολική. Η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πληρώνει μετά το 2013 1,4 δις € / έτος λόγω CO2, πράγμα που θα ανεβάσει την τιμή του ρεύματος κατά 26 % τουλάχιστον.
Οι νέες τεχνολογίες που αναγγέλλονται για τις λιγνιτικές μονάδες είναι καλές, αλλά ανεπαρκείς να πετύχουν ριζικές λύσεις.
Συνεπώς το αίτημα των κομμάτων και των φορέων για νέες μονάδες και ορυχεία είναι αναχρονιστικό. Καμιά περιοχή δεν τις θέλει εκτός από τη δική μας.
Το μοντέλο του προηγούμενου αιώνα, όπου ένας νομός «καίγεται» για να φωτιστούν οι υπόλοιποι, έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να αποκτήσουμε ένα άλλο όραμα ως τοπική κοινωνία και να πάψουμε να είμαστε ο νομός εκείνος της Ελλάδας που καταστρέφει περισσότερο το κλίμα μιας και εκπέμπει το 1/3 των θερμοκηπιακών αερίων της χώρας !
Η ριζική στροφή στις ήπιες μορφές ενέργειας είναι μονόδρομος. Ο λιγνίτης θα παραμείνει εθνικό καύσιμο για δέκα περίπου χρόνια, αλλά η σταδιακή απεξάρτηση από αυτόν είναι εθνική & παγκόσμια ανάγκη.
Η στροφή στις καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες και η δημιουργία ζώνης κινήτρων στο Ν. Κοζάνης για παραγωγή εξοπλισμού φωτοβολταικών – ανεμογεννητριών κλπ καθώς και η έλευση του φυσικού αερίου μπορεί να δώσει την επόμενη πενταετία μέχρι και 2000 πράσινες θέσεις εργασίας.

Αυτή είναι η λογική των Ευρωπαίων Πράσινων που συμπυκνώνεται στο σύνθημα ΠΡΑΣΙΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. Η πολιτική αυτή χρησιμοποιεί την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως μοχλό οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης και μπορεί να δημιουργήσει 5.000.000 πράσινες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία (new deal).

Ο ηθοποιός Α. Καφετζόπουλος εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να στηρίξει τους Οικολόγους Πράσινους. Ανέφερε ότι είναι το μόνο κόμμα που βάζει το περιβάλλον ως πρώτη προτεραιότητα και αντιλαμβάνεται το μέγεθος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία και την κοινωνία. Υπογράμμισε ότι η ραγδαία αύξηση του ποσοστού των Οικολόγων Πράσινων είναι και ψήφος διαμαρτυρίας, που όμως δεν είναι «τυφλή» (άκυρο – λευκό), καθόσον έχει συγκεκριμένη –οικολογική – κατεύθυνση. Κάλεσε τέλος τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να ψηφίσουν τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και να τους στηρίξουν μετά τις εκλογές γιατί το οικολογική κίνημα δεν είναι μόνο πολιτική έκφραση, αλλά πρώτα και κύρια οργανωμένη κοινωνική δράση

Κοζάνη 20 – 5- 2008
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: