Γίνεται !

η παπαριά της ημέρας: "of course ... are we gluing coffee pots?"

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Η απάντηση του ΥΠ.ΠΟ. για το ασκηταριό του Αγ.Νικάνορα

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 2661/5.2.09 αναφοράς του βουλευτή κ. Νικόλαου Τσιαρτσιώνη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν το ασκητάριο του Οσίου Νικάνορα στο Ν. Γρεβενών, το οποίο πλήττεται από τη λειτουργία του φράγματος του Ιλαρίωνα, η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί να αναλάβει τη στερέωση και συντήρησή του, καθώς και την ασφαλή πρόσβαση σ’ αυτό. Εκκρεμεί η πραγματοποίηση αυτοψίας από το ΚΑΣ, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ζωγραφικού διακόσμου του μνημείου.
Όσον αφορά στην υπάρχουσα πεζογέφυρα, σας γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεταλλική κατασκευή του 1970 που είναι φτιαγμένη κατά τη ροή του ποταμού και βρίσκεται σε σημαντική απόσταση (500-700μ.) από τη Μονή Ζάβορδας. Η γέφυρα δεν συνδέεται με το ασκητάριο. Δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εργατών των λατομείων της Σκούμτσας, όταν κατασκευαζόταν το φράγμα. Σήμερα βρίσκεται σε αχρηστία και πρόκειται να κατακλυστεί. Η κατασκευή νέας πεζογέφυρας που να συνδέει την περιοχή της Ελάτης με το ασκητάριο είναι προφανώς ανεφάρμοστη, λόγω του δύσβατου της περιοχής του ασκηταρίου, αλλά και του μεγάλου ανοίγματος του ποταμού.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το άνοιγμα του ποταμού μεγάλωσε ή η παλιά η γέφυρα σκεπάστηκε και δεν θέλετε να βάλετε το χέρι στη τζέπη σας να αποκαταστήσετε την καταστροφή της παλιάς; Το άνοιγμα αυτό ο Άγιος το πήδηξε με τα πόδια και σείς δεν μπορείτε να κάνετε γέφυρα με τα σημερινά μηχανήματα; μας μπερδεύεταε!!!
Αδαής